Se panelsamtale: Kommuner går sammen for å utvikle morgendagens velferdssamfunn

Hvordan skal norske kommuner møte en framtid hvor omsorgsbehovet dobles, tilgangen til helsefaglig arbeidskraft går ned, utenforskapet vokser og kommuneøkonomien strammer seg til?

Dette var kjernespørsmålet da Andreas Christiansen, utviklingsleder i Nordre Follo, Silje Sande, strategisk digitaliseringsrådgiver i Lillestrøm, Anne Kristine Tronhus Olsen, seksjonssjef i Bydel St. Hanshaugen og Fredrik Gulowsen, daglig leder i Nyby, møttes til panelsamtale på det første frokostseminaret i regi av Morgendagens velferdssamfunn – en ny kommuneallianse som skal løse velferdsutfordringer i fellesskap.

Klikk her for å se panelsamtalen i opptak

Konkrete utviklingsaktiviteter på tver

Med støtte fra Helsedirektoratet, har de tre kommunene, i samarbeid med Nyby, etablert en operativ allianse for å løse felles utfordringer gjennom konkrete utviklingsaktiviteter i kommunene.

– Vi skal få ting til å skje enda raskere. Gjennom samarbeidet i alliansen fordeler vi konkrete arbeidsstrømmer, så deler vi erfaringer og skalerer det som fungerer, sier Andreas Christiansen fra Nordre Follo.

Deler både utfordringer og løsninger

Et viktig fokusområde er hvordan kommunene kan møte den varslede bemanningskrisa i helse- og omsorgssektoren, gjennom å dele arbeidsoppgaver med mange av dem som står på utsiden av arbeidslivet.

Flere av kommunene har allerede erfart at mange oppgaver i helse- og omsorgstjenestene kan løses av personer som ikke er i jobb, frivillige eller ungdom i deltidsstillinger – hvis man bare får på plass gode strukturer og forutsigbare rammer.

– Det handler ikke bare om å dele erfaringer, men om å løse problemer sammen. Vi jobber konkret og operativt for å få resultater som flere kommuner kan dra nytte av, sier Silje Sande, som understreker viktigheten av å etablere en felles forståelse for hvor man skal.


– Vi må endre mye innenfor helse- og omsorgstjenesten. Det er vanskelig, men tar vi de rette grepene kan det bli veldig bra – og bedre enn i dag. Skal vi klare å mobilisere endringskraft er det viktig å skape et bilde av den fremtiden vi vil ha, så både ansatte og innbyggere kan føle håp og se en tydelig retning.


Fra festtaler til systemendring

Allianse-kommunene har allerede satt i gang flere fremtidseksperimenter med lovende resultater. I Lillestrøm økte omsorgskapasiteten med 25 prosent i løpet av én uke. Nå står et nytt fremtidseksperiment i Nordre Follo for tur. Denne gang med fokus på hjemmesykepleie, bruk av teknologi, mennesker fra utenforskapet og frivilligheten i lokalsamfunnet.

– Vi må ta steget fra festtaler og piloter til varige endringer i drift. Det krever at vi utvikler nye gevinstmodeller og budsjetter som gjenspeiler verdien av å se problemer i sammenheng, som vi gjør når vi kobler ressursene i utenforskapet med bemanningskrisa i helse- og omsorgssektoren, sier Fredrik Gulowsen i Nyby.


– I stedet for at alle kommuner skal jobbe med alt, kan vi samarbeide operativt på tvers av siloer og sektorer. Én kommune jobber med hjemmetjenesten, en annen med institusjon – og så bygger vi kunnskapen sammen. Det er som å lage en pizza hvor alle bidrar med hvert sitt pizzastykke.


Andreas Christiansen understreker viktigheten av økonomiske modeller også fanger opp gevinsten av forebyggende arbeid.

– Hvis vi ikke handler nå, vil de utfordringene vi ikke har budsjettert for – særlig innen eldreomsorg og ungt utenforskap – sprenge systemene våre. Vi trenger gevinstmodeller som kan vise verdien av å handle i forkant. Det er avgjørende for å få politisk gjennomslag og langsiktig finansiering.

Inviterer flere med i arbeidet

Anne Kristine Tronhus Olsen fra Bydel St. Hanshaugen løftet fram betydningen av tett kunnskapsdeling mellom kommunene.

– Vi lærer utrolig mye av hverandre. Når vi drøfter det vi har testet og planlegger å utvikle, slipper vi å gjøre de samme feilene. Samtidig kan vi bidra med det vi er gode på, og dermed får vi mye mer ut av de totale ressursene vi bruker.

Alliansen har definert ni konkrete arbeidsområder, og over 30 kommuner har allerede signert intensjonsavtale om å følge arbeidet tett. Nå åpner alliansen for at flere kan delta.

– Vi skal løse mange store oppgaver på kort tid, så vi trenger hjelp fra flere, men skal du være med inn må du være forberedt på å gjøre jobben – og bli litt møkkete på henda, sier Fredrik Gulowsen.

Klikk her for å lese mer om Morgendagens velferdssamfunn

Share this article