2024: Startskuddet for omstilling til bærekraftig velferd
Det har blitt snakket om "eldrebølgen" i en mannsalder, men det siste året har samtalen endret karakter. Med overskrifter som “Alarmen går i hele Norge” og “Velferdsstaten rakner” har de store mediene tatt frem krigstypene for å sette krisen i kommune-Norge på dagsorden.
2024 var også året hvor store deler av kommune-Norge ikke fikk budsjettene til å gå opp. I årene fremover blir ressursknapphet den nye normalen i kommune-Norge. Det betyr at vi må tenke annerledes - Vi er nødt til å lære oss hvordan vi kan få mest mulig ut av alle ressursene i samfunnet. For ressursene finnes. 650.000 nordmenn står utenfor arbeidslivet, en halv million pensjonister ønsker å være til nytte, samtidig som ungdom og studenter har et skrikende behov for deltids- og sommerjobber.
Samtidig vet vi at faglig personell i velferden bruker rundt halvparten av arbeidstiden sin på oppgaver som ikke krever faglig kompetanse. Det betyr at vi kan ta i bruk ulike samfunnsressurser for å avlaste dem, så lenge vi legger forholdene til rette for det.
Kutt-kutt-kutt, eller kan vi tenke nytt? I en situasjon der mange kommuner må kutte i budsjettene ser vi sammen med stadig flere kommuner muligheter for å å kunne skape mer velferd for mindre, gjennom å se ulike samfunnsutfordringer i sammenheng. Kan midler satt av til inkludering sees mer i sammenheng med bemanningskrisen i helse? Kan økt samhandling mellom offentlig og sivil sektor bidra til økt velferd, til lavere kostnader?
De siste ti årene har vi i Nyby samarbeidet med over 50 kommuner, offentlige og private virksomheter, organisasjoner, forsknings- og utdanningsinstitusjoner, for å forstå hva som skal til for å utvikle bedre velferdstjenester, selv om tilgangen på både penger og fagpersonell blir mindre.
Vi har jobbet dypt for å kartlegge potensialet for å bidra i ulike ressursgrupper i samfunnet. Vi har redesignet komplekse yrker til enkle arbeidsoppgaver og etablert metodikk som hjelper oss å matche dem med kompetansen til alle ressursene som i dag står utenfor arbeidslivet. Sammen med våre partnere har vi utviklet verktøyene som trengs for å rekruttere, opplære og følge opp de ulike ressursgruppene – og vi har bygget en unik teknologiplattform som gjør det enkelt og trygt for fagpersonell å dele arbeidsoppgaver med samfunnsressurser i stor skala.
Gjennombrudd med gode samarbeidspartnere
I 2024 har vi hatt flere gjennombrudd i våre samarbeid om å utvikle en ny velferdsmodell som er rigget for morgendagens demografi og kommuneøkonomi:
I samarbeid med Lillestrøm kommune økte vi omsorgskapasiteten på Lillestrøm bo- og behandlingssenter med 25 prosent på en uke. Fremtidsforsøket 2034 simulerte en fremtidig arbeidssituasjon på et ekte sykehjem, med ekte beboere og ansatte for å teste ut hvordan vi best kan legge forholdene til rette for effektiv oppgavedeling og arbeidsinkludering. Samtidig så vi at potensialet for ytterligere gevinster er stort. Nasjonalt kan vi frigjøre hele 43.000 årsverk i helse- og omsorgssektoren – og redusere andelen som står utenfor arbeidslivet med samme antall.
Sammen med Bydel St. Hanshaugen og OsloKollega utviklet vi Verdens viktigste ekstrajobb, en fleksibel løsning for unge som trenger jobb ved siden av skole og utdanning. Ekstrahjelpene har ingen fast arbeidstid eller timelønn. De velger selv hvilke oppgaver de vil løse – og når de vil løse dem. Via Nyby-appen får de tilgang til oppgaver som ansatte i hjemmesykepleien trenger hjelp til, for å sikre at innbyggerne får løst sine behov. Betaling er avtalt på forhånd, så jo flere oppgaver ekstrahjelpene løser, desto mer tjener de. Løsningen er et resultat av at vi har delt opp komplekse yrker til enkeltstående oppgaver som passer godt for unge uten arbeidserfaring. Gevinsten ser vi i form av frigjort tid for helsefaglig personell, og effektiv forebygging av ungt utenforskap. Etter tre måneder har vi nå over 1000 medlemmer i Verdens viktigste jobb-community på Nyby, som har blitt en plattform som gjør det enkelt for unge å komme i kontakt med arbeidsgivere og lære av karriereveiledere fra OsloKollega, som hjelper dem å få en god start på arbeidslivet.
Sammen med Bydel Grünerløkka har vi utviklet en helt ny løsning for lavterskelinkludering der du bor. Ved hjelp av et redaktørstyrt community på Nyby, kobler vi organisasjoner og innbyggere i lokalsamfunnet, så det blir enkelt for prekvalifiserte organisasjoner å publisere arrangementer og aktiviteter direkte til sine viktigste målgrupper. I løpet av fjoråret har kommunale og frivillige organisasjoner i Bydel Grünerløkka opprettet tilsammen 4100 arrangementer og med over 2000 unike deltakere. På den måten gjør vi det enkelt for innbyggerne å få med seg hva som skjer i sitt nærområde, samtidig som organisasjonene når ut til målgrupper de ellers sliter med å nå. Resultatet er et mer inkluderende og sosialt samfunn.
Dette er noen eksempler på hvordan vi har samarbeidet med våre partnere for å utvikle løsninger som gir vinn-vinn-vinn-effekter. Ved å ta i bruk de menneskelige ressursene vi ikke benytter i dag og sette dem i stand til å styrke velferdstjenestene for innbyggerne, har vi allerede bidratt til å løse to problemer på en gang – bemanningskrisa i velferden og utenforskapskrisa i kommunene. Denne tilnærmingen vil også føre til at totalkostnaden går ned, noe som på sikt kan bidra til å få budsjettkabalene til å gå opp i kommunene.
Selv om de tre eksemplene på løsningene er forskjellige, er de underliggende elementene ganske like. Alle er basert på noen grunnleggende prinsipper for oppgavedeling og inkludering, alle er utviklet som et resultat av Nyby-metoden, alle er bygget på Nyby-plattformen som gjør det mulig å realisere viktige verdier – raskt og effektivt og viktigst av alt, alle er et resultat av et strategisk og langsiktig samarbeid med partnere som mener alvor.For oss i Nyby representerer denne måten å jobbe på en ny dimensjon. I 2024 så vi for første gang hvor viktig strategiske innovasjonspartnerskap er for å lykkes. Det har vi tatt konsekvensen av og bygget opp et dedikert ekspertmiljø som skal jobbe tett med kommuner og partnere for å utvikle løsninger som svarer på lokale behov, samtidig som de bygger videre på det fundamentet vi har etablert med teknologiplattformen til Nyby.
Nye satsningsområder i 2025
Ved inngangen til 2025 har vi flere nye satsinger på blokka. En av de mest spennende er en løsning for lavterskel-inkludering av unge i Oslo. Den er utviklet med 5 millioner i støtte fra Sparebankstiftelsen SR-bank, og allerede i starten av januar inviterer vi utvalgte organisasjoner og bydeler til kick off, før selve løsningen ser dagens lys rett før vinterferien.Vi skal også fortsette å dele innsikt og erfaringer på konferanser og andre møteplasser, og ser særlig frem til å dele erfaringer og synspunkter når vår egen gründer, Fredrik Gulowsen, tar plass i Regjeringens Innovasjons- og samskapingsutvalg.
I 2025 kommer vi til å styrke teamet med 2-4 nye strategikonsulenter. Kjenner du noen som ønsker å bli del av nyby-teamet? Se gjerne mer på denne linken, tips de beste i ditt nettverk og ta kontakt om du har spørsmål!
Nybydagen samlet i 2024 over 100 deltagere fra over 50 organisasjoner, både sykehus, kommuner, arbeidsinkluderingsbedrifter, akademia, fagforeninger, NAV, sivilsamfunn med mer. Vi ser enormt potensial i mer erfaringsdeling på tvers, så vi jobber nå med å utvikle en ny community-løsning i Nyby, som er designet spesielt for alle som brenner for å utvikle morgendagens velferdssamfunn. For jobben som skal gjøres er så stor at ingen kommer til å klare den alene.
Med dette vil vi takke alle våre samarbeidspartnere for et fantastisk 2024. Nå ser vi frem til et godt nytt år, preget av gode samarbeid med gamle og nye venner.
Godt nytt år! 🎆
Hilsen alle oss i Nyby